Öko nap

2020. október 13., 12:12

ÖKO nap 2020

A 2020/2021-es tanévben ismét lehetőség nyílt a környezettudatosság fontosságának hangsúlyozására a Kölcsey Ferenc Baptista Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban. A pandemia miatt, sokkal nehezebb volt összeegyeztetni a feladatokat és a tevékenységeket, mint legutóbb. Csak az iskola épületében, szigorúan elkülönülve, tartva a 1,5 méteres távolságokat lehetett a tevékenységeket megszervezni, megvalósítani.

Szeptember végén - hat órán keresztül - más-más tevékenységeket végeztek az évfolyamok tanulói a 002-es számú telephelyen, a Temesvári úti iskolában. A legkisebbek síkbábokat készítettek, színeztek, vágtak, ragasztottak, majd a tanítónénik segítségével el is játszották a „A piros kalapos, ruhás békák” című mesét. Az alsó tagozat többi osztályaiban az összegyűjtött, újrahasznosítható anyagokból (újságpapír, szórólapok, PET palackok, kartondoboz, fahulladék, konzervdoboz) készítettek használati és dísztárgyakat (ajtó-, és ablakdíszeket), majd a csomagolóanyagokkal kapcsolatos rejtvényeket oldottak meg, TOTÓ-t töltöttek ki, puzzle játékokat alkottak, állítottak össze, kvízjátékot játszottak, beszélgettek a kerékpárutakon való közlekedés szabályairól, és kisméretű KRESZ táblákat is készítettek. Előre megadott, illetve az önállóan választott, vagy a témához kapcsolódó rajzokat rajzoltak, színeztek, festettek, melyeken a Föld szeretete tükröződött vissza.

A felső tagozatosok több előadást is meghallgattak, a hulladékgazdálkodással kapcsolatban, majd beszélgettek a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, a válogatás utáni újrafelhasználásukról és a témához kapcsolódó plakátokat rajzoltak. Kartondobozokból hagyományos játéktáblák (sakk, malom, amőba) készültek, illetve a „Keresd a párját” játék alapjául szolgáló kártyákat színezték, ragasztottak a tanulók. Az összegyűjtött tejes és kakaós műanyag poharak kartondobozokra való ragasztásával elkészítették az ÖKO nap felírást, virágokat hajtogattak, kavicsokat festettek, színeztek, ragasztottak.

Az előkészületekkor kellő mennyiségű alapanyagot gyűjtöttünk össze, így mindenkinek jutott a tevékenysége végzéséhez. Mindenki megértette, hogy csak a biztonság betartásával rendezhettük meg ezt az eseményt. Egészségesen és nagy elszántsággal érkeztek a diákok az iskolába. Az osztályok tagjai, valamint  tanítóik és tanáraik nagy örömmel, aktívan, alkotó módon vettek részt a tevékenységekben.  Munkánk gyümölcseként remélhetőleg egyre több diák és szüleik fognak ökotudatosan élni, figyelnek a bennünket körül ölelő természetre, a saját és családjuk szelektív hulladékgyűjtésére, valamint tanítványaink és szüleik keresik a lehetőségeket a szabadidejük hasznos eltöltését segítő játékok otthoni elkészítéséhez.  

Öko nap